Etiketter

lördag 9 mars 2013

Anarisfjällen

Lastade av skotern i Höglekardalen och satte kurs mot Anarisstugan. Satt och dagdrömde på skotern och lyckades missa avtaget mot Hosjöbottnarna. 12 km senare började jag fundera på vart jag var, tyckte att Anarisfjällen verkade lite låga :-) När jag tar upp kartan och inser vart jag är kändes det lite jobbigt. Fick försöka tänka på att det finns människor som faktiskt tycker det är roligt att åka skoter. 40 minuter senare är jag framme vid Anarisstugan och möter en pratsjuk stugvärd. Han hade nog inte träffat många människor sista tiden. Hoppas han inte sitter och tittar på "The Shining" på kvällarna, då kan det nog kännas lite ensamt där ute.

platten mellan Anarisfjällen och Oviksfjällen
Efter att parkerat skotern är det bara att ta sikte på Stor Anahögen 1423m. Förutom strålande väder bjöd turen på ytterligare två toppar; Aaresketjahke och Tjearmehketjoele.  Tyvärr var det mest blomkålssnö, halvbristande skare och vindskravel där jag åkte. Det finns dock flera fina åk, speciellt på Storanahögen. De kändes dock lite laddade efter all blåst och nederbörd som kommit på ett redan instabilt snötäcke.

Flera fina läsidor finns i massivet, men när man är ensam och osäker på hur stabilt det är får det vara. Något som kändes ännu mer rätt när man kom hem och fick höra om lavinen i Åre.

Nöjd med vädret, missnöjd med föret.

Tjearmehketjoele

Fina sluttningar med många fallhöjdsmetrar på Stor Anahögen. 2 kommentarer:

  1. Henrik du missade ett av de bästa åken i Jämtland. Stora Anahögen och norrut mot staloviellekåtan. 700 höjdmeter i sköna crousingsvänger. Går att köra svinnigt fort här..... Slår Gewtryggen alla dar i veckan. Min rekommendation är att skida från Vallbo och njuta av de 9 km på hemvägen då man med lätthet skejtar på 30 min tillbaka. En klassiker i Toppturs Jämtland.

    SvaraRadera
  2. Ja, det får vara kvar. Tänkte ett tag ta bilen till vallbo och köra därifrån för att slippa 24km skoter från bydalen. Men 8 mil i bil hade tagit ännu mera tid. Vi får köra det tillsammans någon gång :-)

    SvaraRadera