Etiketter

lördag 2 juni 2012

hurrungarne, del 1

Mårten Pettersson på Elevenate och jag skulle åkt till Lyngen för att göra en travers av lyngenhalvön i nord-sydlig riktnig. Men när vädret visade regn hela veckan så ändrade vi planerna och åkte söderut i stället. Målet var Hurrungarna och Turtagrö. På vägen ner stannade vi i Venjedalen i Romsdalen för att förhoppningsvis kunna göra ett försök att åka Stora Venjetind, ett åk som jag velat göra hela vintern.

Stora venjetind i moln...
...och utan moln.
När vi stack från Östersund såg prognosen ok ut, möjligen lite kallt för att snön skulle hinna mjukna högst upp. På morgonen när vi vaknade var hela Venjetind klätt i moln. Prognosen var oxå ändrad och vädret skulle inte bli bättre under dagen. Att åka ett så här pass seriöst skidåk (flera 50° passager i exponerad terräng) i flatljus och dåliga snöförhållanden skulle bara vara dumdristigt så vi packade ihop och begav oss mot Turtagrö. Vi missade fönstret med en dag. Hmm... nästa år kanske.

Vi anlände till Turtagrö vid tvåtiden och valde en lite kortare tur. Steindalsnosi 2025m och sedan vidare till Fannaråki 2068m för att sedan åka ner i Helgedalen och lifta tillbaka till bilen.

Fannaråki och Steindalsnosi


Mårten på väg upp sistas biten till toppen på Fannaråki
Vi hade inga stegjärn eller yxor med oss då vi trodde det inte skulle behövas. Dock var det stenhård snö på höjd och sista biten upp i sadeln mellan fjällen vart lite mer spännande än nödvändigt. En sluttning som man nästan kunnat gjort på hudar i bra snö, var helt plötsligt rätt äcklig.

På toppen av Fannaråki ligger Norges högst belägna hytta. 

Det finns lite att göra i Jotunheimen. Man blir stressad av att se så mycket berg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar