Etiketter

torsdag 21 juni 2012

Aiguille de l´Index 2595m Vi anlände till Chamonix i förrgår kväll. Igår var det molnigt och lite regnskurar så vi tog bilen upp mot Le Buet och snörde på löparskorna för en skön runda upp mot Aiguille Rouges. I dag hade det lovats lite bättre väder på förmiddagen så vi satsade på en kortare klättertur. Dagens mål var Aiguille de l'Index 2595m. Kändes skönt med lite lägre höjd första klätterdagen.

Aiguille de l'Index, turen går upp i rasbranten tills man kan vilka vänster på ett snö fält. Därifrån traverserar man ut till den vänstra ryggen och följer den upp.
Turen bjöd på lite mer svårighet än vad vi hade tänkt oss då traversen in till SE ryggen gick över snö och vi hade lämnat både yxa och stegjärn nere i byn. Väl framme vid "insteget" knöt vi in oss. Första repan var 4c och kändes bitvis lite läskig med mycket repdrag, och storskor på fötterna. De andra replagen som vi såg klättrade i friktionsskor. Efter det lättade det och resten av vägen till toppen bjöd på oerhört fin klättring. Inte konstigt att den är med på Gaston Rebuffats lista över Chamonix 100 bästa turer.

Matilda på väg ner för en av pinacklarna på tredje replängden.

Nerfärden ska enligt föraren göras till Col de l'Index på en firning, och sedan scrambling och neråtklättring. Det sket vi i och drog två firningar till och var sedan nere i rasfri terräng. Vi fick offra en slinga men det var det värt.

En fika vid index liftens bergstation fick avsluta turen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar