Etiketter

torsdag 26 januari 2012

Oldklumpen, 879m


"Oldklumpen är ett fjäll i Offerdals sockenKrokoms kommunJämtland. Fjället som når 879 meter över havet är beläget norr om Frankrikegården och utgör Oldfjällens sydvästligaste utlöpare.
En del av Oldklumpen är den s.k. trädgården, med en för Jämtlandsfjällen ovanlig växtlighet, bl.a. almvresros,bergglim, liten fetknopp och liljekonvalj. Denna del av fjället nås via Långsådalen, ett sameläger nära Lilla och Stora Mjölkvattnet på gränsen till Kall i Åre kommun.
Nära Oldklumpen finns Långsåfallet, ett vattenfall beläget i Långsån mellan Mjölkvattnet och Yttre Oldsjön.
Vid Oldklumpen och Övre Oldsjön är Oldens kraftverk beläget, vilket numera ägs av Statkraft. Kraftverket producerar ca 320 gigawattimmar per år. Vattnet tas från ett flertal sjöar, bl.a. MjölkvattnetBurvattnet ochFisklössjön, genom tunnlar. Fallhöjden är 260 meter."
-Wikipedia
Från Olden ser Oldklumpen ut som ett betydligt mycket större fjäll än sina 879m
Efter gårdagens tur till suljätten och tisdagsträningen i Åre var benen förvånansvärt pigga. Startade från Eons kontor ovanför kraftverksdammen. -24°, men otroligt vackert. Snötäckta träd och ett soldis som gav det hela en nästan övernaturlig känsla. Jag gick bara och njöt av att bo i Jämtland och ha förmånen att kunna tillbringa en dag så här.

Fin snö hela vägen, super kallpuder i skogen, lite hårdare på kalfjället men ändå lättåkt

På östsidan av fjället var det flera relativt stora brottkanter och jag fick gå över flera käglor på vägen upp. Nu är fjället rätt litet så även om det var brottkanter på upp mot 70 cm så hade lavinerna inte gått så långt innan det planat ut.

varenda litet träd var ett konstverk


...eller så kan man bo i stockholm :-)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar