Etiketter

tisdag 22 januari 2013

inget annat än overkligt.

På Italienska sidan av Mont Blanc finns en liten pärla av sällan skådat slag, Helbronner. Betydligt mindre känd än sin franska motsvarighet, Aguille de Midi. Här finns en lift som tar dig upp till 3462meter. Inga pister, bara glaciärer, stup och högalpin miljö. Här finns inga skidåkare som bär skidorna bakofram. Jag skulle gissa att i den här liften är andelen riktigt duktiga skidåkare högst i världen. Detta är Nirvana eller helvete beroende på förhållanden. I dag var det nirvana. Blå himmel och massor med snö.

Vi startade dagen med Toule glaciären. Marcus och jag hade ambitionen att efter det åka Marbrees couloir om förhållandena skulle vara bra. Tyvärr var det så bra att ingen ens tänkte på att ta upp kameran.

Toule glacier
På Toule glaciären var det 40-50 ärliga centimeter med kallpuder. Här körde vi  två varv, I liften på tredje varvet såg vi att det hade kommit några spår i Marbrees så jag och Markus satt på stighudarna och började gå mot insteget. Ett exponerat åk på 2200fallhöjd med en start på 45° i 50cm nysnö är inget man vill lägga första spår i. Nu visade det sig vara mer än 50 cm kallsnö där och Markus och jag fick vårt livs åk. Ingen av oss har åkt så mycket snö i sådan brant terräng förut. Sara, Andos och Denny tog ett varv till på Toule glaciären. När vi möttes upp för en kaffe nere vid liften var vi alla galet nöjda.

Marbrees couloir

2 kommentarer:

 1. Nä nu blir jag grymt avundsjuk. Tur att jag själv ska ned till alperna nästa vecka men det blir svårt att överträffa det du beskriver. Njut och ha det fortsatt super!
  /Harald

  SvaraRadera
 2. Härligt.

  Poppar popcorn och bänkar mig framför bloggen inför kommande äventyr. Precis som ni har jag haft en topp tre dag - någonsin, i Marbree. Låter som om ni prickade in rätt dag. Måste vara en extra bonus numera att man slipper se dom fula byggtornen på den sidan kammen.

  Jag hörde själv Coombs säga att han rankade Helbronner som bästa terrängen i alperna. Men det är korta fönster, oftast är snöförhållandena långt ifrån det ni hade.

  Buon ski

  SvaraRadera