Etiketter

torsdag 24 januari 2013

fel, men rätt.




För två år sedan körde vi North-East Couloir på Aiguille de Encrenaz. Ett D klassat åk med en firning på mitten, åket kommer ut i Comb de Encrenaz och följer sedan dalen ner mot Le Buet. Åkningen i Comb de Encenaz var extremt bra och att snön skulle vara bra var vi rätt säkra på då vi redan lagt två dagar i skogen nedanför. Markus och jag hade också en plan på att kolla in nordsidan på Aguille Morris samt östsidan på Aguille de Mesure, D+,  så vi hade med rep, yxor och järn för att eventuellt kunna klättra upp något av åken.

148.a är North-east couloir, 149.c Nordsidan Aguille Morris och 150 är östsidan Aguille Mesure
Enligt vår "bibel" (Mont Blanc and the Aguilles Rouges- a guide for skiers av Anselme Baud) så var det enklast att ta Flegere och Index liften upp och sedan traversera under alla toppar och runda Aguille Encrenaz för att sedan gå upp till passet (149 på bilden). När vi hunnit en bit ser vi ett pass som går upp på sydsidan och enligt våra beräkningar borde komma fram på andra sidan Col de Encrenaz och därmed låta oss slippa runda hela berget. Rätt men också fel skulle det visa sig. Hade vi hållit till vänster i passet skulle vi kommit till en bowl som sedan lett oss till Col de Encrenaz, nu höll vi höger och när vi kom upp var det en två meter bred konvex ränna ner på andra sidan.


Jag ropade ner till de andra hur det såg ut och att jag inte hade en aning om vad som väntade. Dock fanns det ett spår ner så helt kört borde det inte vara. Markus som oxå hade med sig sele, yxor och järn kom upp. De andra vände ner och fick ett superfint åk ner i passet igen (comb de beugeant skulle det visa sig att det var) Jag och Markus chansade på att vi skulle ta oss ner i rännan, i värsta fall fick vi ta fram repet, och i allra värsta fall sätta på järnen och klättra upp igen. Det visade sig att efter ca 100meter  planade det ut lite och vi fick ett riktigt fint åk ner. När vi väl var nere och mötte upp med de andra var det slut på krut och Aguille Mesure får vänta till en annan dag. Vägen ner till Le Buet var superfin och betydligt roligare än den vanliga vägen ner genom Berard dalen.  



Direkt från Index liften går en av Chamonix populäraste turer. En ganska lätt tur som drar till sig mycket folk.  Skönt att slippa trängas  där idag. (Samtidigt roligt att intresset är så stort en vardag i januari)

Betydligt finare upp i Comb de Beugeant.

Andos med Col de Belvedere i bakgrunden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar