Etiketter

tisdag 11 mars 2014

Storådörren och Lillådörren


Lunndörren är ett sällan besökt ställe för skidalpinister. Det förtjänar flera besökare, men ett ställe som verkligen är sällsynt besökt av skidåkare är den ännu fetare Storådörren och dess systerdal Lillådörren. Det här var andra gången jag gett mig upp hit med målet att åka Söder Storådörrsfjällets mäktiga östsida. David Nordblad gjorde sällskap och vi startade från Östersund kl 07.00 på söndag morgon. Vi visste att oddsen var emot oss med tanke på prognosen, men det är alltid kul att komma till fjälls.


Östsidan på Söder Storådörrsfjället. Den tänkta linjen startar i molnen och sickar sig ner genom snöfälten.
När vi parkerade skotern vid skoterförbudsgränsen strax söder om renvaktarstugan, som i sin tur ligger strax söder om passet insåg vi snabbt att det inte skulle bli några brantåk idag, särskilt inte på östsidor. Det blåste som attan. Den kraftiga västvinden i kombination med snöfall under natten hade laddat östsidorna. Vi gick upp på Norder Storådörrsfjället istället och åkte ner dess flackare men fina östsida. Sedan gick vi upp på Gruvfjället. Där blåste det helt galet mycket. Vi fick flera gånger bara sätta oss ner och vänta ut byarna, det gick inte att stå upp. Tillbaka mot lillådörren gick vi med hudarna på trots att det är utför.

David på väg upp på Norder storådörrsfjället.
Väl inne i Lillådörren var vi lite mer vindskyddade så vi följde den söderut innan vi vände 90° västerut och gick tillbaka till skotern. I Lillådörren såg vi två riktigt fina linjer som vore kul att köra. Tyvärr var vår tidsplan körd på grund av motvinden på hemvägen så de får vänta. Väl framme vid skotern hade det mojnat och vi fick oss en kaffe i solen och allt det risiga vädret var glömt :-)

David med gruvfjället i bakgrunden

Rännan på Gruvfjället. 

på motsatt sida från gruvfjället ligger denna fina linje.

klart tröttare än vanligt efter en 22km tur, vinden kostar energi...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar