Etiketter

torsdag 13 november 2014

Madeira


Jag hade inte tänkt skriva så mycket på bloggen innan snön kommer och skidåkningen kommer igång. Men jag känner att ett par rader om Madeira får det bli... Matildas pappa fyllde 70 och hade samlat den närmaste släkten för en vecka på Madeira. En liten kompakt ö med ett tropiskt klimat som ger en helt annan känsla än allt jag tidigare varit på. Ön har dessutom flera toppar över 1800 meter och ett gammalt bevattningssystem som slingrar sig fram överallt på ön, sammanlagt ca 2100km. För att kunna underhålla dessa "kanaler" så går det alltid en stig bredvid.  Kanalerna är i princip horisontella och följer bergens höjdkurvor. De sammanlänkas av vertikala stigar. Tillsammans ger detta ett helt galet stigsystem över ön.


Bergen är rejält branta och ofta går stigarna insprängda i bergssidorna eller i tunnlar.

De flesta som traditionellt åkt till madeira har varit vandrare och växtintresserade, ofta lite äldre. Vi såg förhållande vis få som var ute och sprang. Inte som nere i alperna där det kryllar av trailfolk.

vegetationen är tät och formar ibland länga gångar.
En av rundorna vi sprang var till de "25 fontänerna" Det var en av de mest spektakulära rundor jag sprungit.  Den slutade inne i en lång ravin omgiven av typ 25 vattenfall.

Hela bevattningssystemet är byggt för att föra vattnet från bergen där det är regnskogsklimat ner till kusterna där det ofta är sol och blå himmel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar